Tyskland 2013

Tidigt en tisdagsmorgon efter midsommar packade jag in mig själv och farfar i min lilla bil och styrde kosan mot Tyskland och inkvarteringen hos familjen Meyer i Sottrum. Resan gick jättebra, vi kom över bron som vi skulle och kom med båten med en gång när vi nådde Rödby. Efter ungefär 12 timmar på resande fot anlände vi till vårt mål och kunde slå oss ner i en soffa med varsin kopp kaffe i handen.

På torsdagen hade vi planerat för att sätta blommor på graven i Heersum (farfars föräldrar). Vi köpte blommor och så stannade vi till hos farfars bror Günther och hans fru. Vi planerade raskt om och bestämde att vi skulle åka till Braunschweig (vi pratade om att göra det när de var i Sverige innan midsommar) och shoppa. Även farfars kusins fru Ingrid var med.

DSC_9846Vi damer lät herrarna vandra själva, och så började vi vår rund med ett besök på glasscafé, ett måste när man är i Tyskland!

DSC_9848Jisses vilket underbart ställe. Dit åker jag gärna igen.

DSC_9861När vi kom hem igen skulle Günther hjälpa mig att byta de trasiga lamporna på min bil. Den fram var inga problem, bak var det värre. Men han fick ihop det tillslut.

DSC_9867Vi hade ju blommorna i bilen, som var avsedda för “farmor och farfar”, men det blev att vi åkte och satte dem hos pappas kusin Andrea istället.

DSC_9874Vi köpte nya blommor på fredagen och körde till Heersum igen för att sätta dem där. I huset till höger gick farfar i skolan som liten. Därefter besökte vi en av farfars gamla skolkamrater, Wilhelm.

DSC_9889På fredagen firade vi denhär filuren som fyllde 70 år. Kaffe och tårta ihop med barn och barnbarn, och så de svenska gästerna. Günther och Magdalene dök också upp.

DSC_9896 De där sysslingarna var inte direkt blyga av sig. Det tog inte många minuter förrän de fick för sig att de skulle stjäla mina skor och strumpor.

DSC_9903 Kalasande med släkt och vänner.

DSC_9911På lördagskvällen tog jag en promenad med farfars bror Willi och hans fru Christa. Det var skönt att få röra på sig i friska luften.

DSC_9921Vi hamnade på en byfest, träffade på pappas kusin Iris och hennes barn. Vi fick ihop ett kägellag och på söndagen fick vi veta att vi hade kommit på fjärdeplats. Vi fick en pokal som sysslingen Ronja (lilla tjejen på bilden) bestämde att jag skulle ta med hem till Sverige. Sötnosen.

DSC_9943På söndagsförmiddagen klädde vi oss fina för att gå på det stora kalaset. Det bjöds på mat i mängder.

DSC_9960Födelsedagsbarnet tillsammans med kocken. Han fick presenter, den där Friedel.

DSC_9979På måndagen åkte farfar och jag in till Hildesheim för att handla. Vi började med ett stopp inne i stan. Fikade på Hotten (ja, jag vet att det heter Galeria Kaufhof numera), hittade en liten pysseaffär där jag köpte några papper., vandrade omkring i stan och fotograferade. Andreaskyrkan bland annat.

DSC_9989Det finns så många himla fina hus inne i stan.

DSC_9995Farfar ville såklart hälsa på sin syster Hanna, så dit lyckades vi ta oss med hjälp av Google Maps. Det visade sig att även Willi och Christa ville hälsa på dem så de kom en stund efter oss i sällskap av Günther och Magdalene (vi visste inte att de skulle dit). Det blev kaffe och tårta och "inspektion” av den nybyggda övervåning på deras hus.

DSC_9996Farfars syster Hanna. Hon envisades med att kalla farfar för Waltchen (lille Walter) när hon pratade med honom. Farfar är dock den äldsta av sex syskon.

På tidig tisdagsmorgon, en vecka efter ankomsten, reste vi hemåt igen. Några stopp längs vägen innan vi ungefär 12 timmar senare landade i hemma i Nybro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar