Flickan vars ansikte smälte

Såg nyss en dokumentär på TV4Fakta om en indonesisk, brännskadad flicka. Det är otroligt vad läkarna lyckades åstadkomma på drygt ett år. Lossade hakan från bröstet och armarna från sidorna. Flickan fick också chansen att gå i skolan och hon fick snabbt nya kamrater. Att det kan gå så bra för nån som såg ut som hon gjorde p.g.a. av olycka.
"Amerikansk dokumentär från 2005. Yulce Dailongi från Indonesien blev svårt vanställd i november 2002 när hon hällde fotogen i en oljelampa. Lampan exploderade och orsakade svåra brännskador på den då 11-åriga Yulces ansikte, hals, bröstkorg och överarmar. I svåra smärtor och utan vård låg hon till sängs i åtta månader. När det bildades ärr växte hennes överarmar ihop med sidorna av kroppen och ansiktet med bröstkorgen. Det verkade inte finnas något hopp för Yulce till dess att en australisk sjuksköterska upptäckte henne och bad omvärlden om hjälp. Den amerikanske läkaren Peter Grossman erbjöd sig att hjälpa Yulce. Pengar samlades in och en värdfamilj bjöd Yulce och hennes mamma att bo i deras hus under det år det tog att utföra operationerna som skulle rekonstruera Yulces ansikte och kropp."

1 kommentar:

  1. Oj vilken svår tid det måste ha varit. Fy stackars om man får utrycka det så. Vilka fruktansvärda minnen att behöva bära med sig. 8 månader utan vård...

    SvaraRadera